Guadaloupe & Antigua

Dags att dra vidare och lämna Montserrat för att bunkra ost och bacon, indirekt betyder det för en seglare i Karibien att ta sig till en fransk ö. Som seglare känns det som att vinden alltid blåser från fel håll gentemot vart man vill, så som tidigare fick det bli en go segling nästan mot vinden för att komma ditt vi vill. Frame på Guadalupe blev vi varse om den fina historien när det ankrades där föra gången och båten försvann när besättningen var borta. Enkelt förklarat är att viken vi ankra i är rätt djup, precis jämte stranden är det redan tre meter djupt och strax efter blir det redan 8-9 meter. Har man inte en superjakt med 300 meter kätting utan lite mer normala ca: 50 meter blir det svårt att få båten att ligga stilla. Väl anlända till viken gjordes några fina ärovarv runt de som redan var där för att verkligen bevisa att ”halv bra rostigt” var på plats, dagen därpå lyckades vi få kanske viken finaste morring 25meter från dinge bryggan efter några fina akrobatiska konster samtidigt som någon satte på duschen på max.

Iland uppmärksammades fransmännens otroligt bra bemötande och världsvana då deras ”enorma” kunskap i engelska resultera i att vi fick beställa mat med hjälp av charader. Vi fick vad vi ville samt underhöll fransmännen en stund med fågeldans och avancerade inslag av teater. Man kan tycka att det är lite lustigt hur dåliga fransmän är på engelska och ovilja till att prata något annat än franska. Efter ytterligare teaterföreställningar och de längsta ”right away” dök det upp en hyrbil som vi fick låna en dag för att utforska ön lite med. Besök på chokladtillverkningen som fick en smärre chock av de tre svenskarna som åt upp alla smakprov eftersom de var sist i kön varje gång samtidigt som de skratta hejdlöst åt karaktären mr. bean som var med.

Några få dagar på Guadeloupe skulle vi ta oss till Antigua för besättningsbyte vilket betydde att även jag skulle lämna båten och börja dra mig hemåt eller i alla fall Sverige. På kvällen samma dag som vi anlände Antigua kom första båten från regattan in efter att de slagit det gamla rekordet med sex timmar. Inte för att vi visste så mycket om regattan men det blev bra fest på kvällen tack vare det. Tur var att innehavaren av det Antigua körkortet inte var med då vi spendera min sista dag som besättning på Aurora med att åka runt och upptäcka ön. Så nu är det tyvärr slut med segling för mig ett litet tag framöver, men det kommer nog inte dröja länge förens det bli lite segling igen.

Vh// Sebastian

East Caribbean klart!

Efter en lite stökig lång segling med kryss kom vi samtidigt som mörkret fram till Montserrat som blir det sista landet att besöka av East Caribbean för mig och Jakob. Klart de finns lite småöar som inte blivit besökta men någonstans får man skapa en gräns så att vi kan fira att vi besökt alla.

Seglingen var som tidigare nämnt lite stökig, upp vid fyra för att hinna innan det blir mörkt (vilket aldrig blir så) gav vi oss av till en början lugn segling. När öns skydd mot vågor försvann blev det lite speciellt, jag som sluppit först vakten hade precis somnat blev med besked väckt av tre flaskor rom och en madrass kom farande. Madrassen var inte så farlig och avlägsnades snabb med en nyvaken armsving, gotta ner mig igen samtidigt som det kändes blött vid fötterna och doften av rom spred sig. Som seglare kom tanken ”mmm rom, vad gott” tyvärr tyckte nog flaskorna jag druckit för lite då de hade valt att servera mig än. Deras val av is fall mig dock inte i tycke då det var lite för vasst för min smak.

Idag har vi efter diskussion med vår ”guide” fått ner priset på en tur runt ön från 100us (ca:260ec) till 80ec men efter den fina turen han gav oss gav vi 100ec. Det var ju trots allt en riktigt fin tur där vi besökte delar som tidigare varit avstängda pga vulkanutbrottet 2007, där de 2/3 delar av öns befolkning valde att lämna ön efter att de övergett sina hem. Idag är nästan halva ön fortfarande avstängd då vulkanen fortfarande har aktivitet. Resten av dagen blir det att chilla lite och ta det lugnt inför morgondagens segling till Guadeloupe.

Vh//Sebastian

Kitts & Nevis

Efter flytten runt Kitts till en ny ankring tyckte vi att det var kanon bra på vårt nya ställe där det inte gunga så mycket, speciellt inte när vi ansträngt oss såpass med att lägga ut ett akterankare. Eftersom seglingen runt ön inte tog så lång tid kunde vi åka in till land för att äta middag efter att vi som riktigt seglare tagit ett nakendop från båten. Badande gick fort då doften av grillad kyckling leta sig hela vägen ut till båten, så kort där efter var vi land för att lokalisera kycklingen.

Andra dagen visa det sig att det kunde gunga minst lika bra på den sidan ön med, fast bestämda gav vi oss av till land för att åka på tur runt ön. Rundturen blev inte som planerat med fri tillgång på rom Cola men tur var väl det då vi nu kommer ihåg hur ön såg ut. Likt många andra öar i Karibien fanns här många sockerfabriker som blivit nerlagda då socker produktionen flyttat till Sydamerika, vi kollade in en av ruinerna från fabrikerna som skilde sig från de andra då den drev av vattenkraft till skillnad från vindkraft. Ruinen i sig var nog inte det bästa eftersom vilda apor jämte fånga vår uppmärksamhet mer. Utöver aporna besökte vi fästning förlagd på ett berg, kändes som den perfekta platsen för att försvara en ö, dock har ön och fästningen byt nationalitet ett par gånger.

Väl tillbaka lite trötta efter dagens utflykt fanns vi någon som vsr mycket mer trött, dingen hade tappat all sin spänst och såg mer ut som en påse fast knuten i en brygga. En suck senare hade vi raggat skjuts ut till båten med en racerbåt så vi kunde omplacera oss in i marinan då vi tröttnat på gungande och blötta dingeturer.

Middag fick bli på samma ställe som dagen innan med några efterföljande rompunch när vi fick sällskap av en man som tyckte sig känna igen oss från båten utanför. Vi stod på oss och tyckte han sannolikt tagit fel, speciellt när han ville stena de killarna som badat nakna från en båt utan några flickor. Det var tydligen absolut inget som skulle försiggå tyckte han bestämt.

Under tiden vi vart på Kitts & Nevis har det varit val, spännande att se hur ett annat land gör när det är val. En intressant sak var att på valdagen är det inte tillåtet att sälja alkohol en lite speciell regel tyckte vi som törstande seglare. Precis när valet var av gjort och det blivit en ny regering segla vi över till Nevis.

Två dagar på Nevis har vi hunnit med att kolla in ön, badat i en varm källa och varit på party för att se den nya premiärministern. Att bada i varma källor brukar ofta var ett trevligt inslag men det var på gränsen till jobbigt, att i 30 grader och sol gå ner i en pool (Bäck) som håller strax över 100grader farenheit var lite varmare än ett riktigt varmt badkar.

Nu är det snart dags att gå upp igen för att segla vidare innan solen går upp. Ska försöka lägga upp lite bilder snart!

Vh/ Sebastian

Saba och Statia

Efter några dagars utforskande av Anguilla gav vi oss av mot Saba, ön som inte är så båtvänlig då 99% av deras kust består av 50 meters stup från vattnet upp till land. På Saba hyrde vi en taxi för att kolla in ön som har fyra vägar så det borde inte ta så jätte lång tid kan man tycka. Men ska man kolla in världen kortaste landningsbana för kommersiellt flyg, gå på vandring upp på Hollands högsta berg och se deras universitet går tiden. Höjdpunkten blev när vi boka dyk/dykkurs till dagen efter. Dagen börja med att vi fick lära oss utrustningen i en pool för att på eftermiddagen för första gången i mitt liv testa att dyka. Det var en spännande upplevelse och samtidigt lite läskigt.

Efter Saba var vi tillbaka en sväng på st. Maarten för att byta delar ur besättningen innan vi segla ner till Statia. Seglingen till Statia gick fint fram tills vi skulle lägga till då motorn inte ville starta, tur i oturen var vi tre seglare som inte var helt ute o seglade så vi lyckades lägga till utan problem på första försöket. Inför våra grannar såg det ut som att vi inte gjort annat. Glada i vår fina tillläggning glömde vi stänga av tändningen på motorn vilket vi märkte dagen efter när vi skulle lösa problemet. Steg ett blev att ladda upp startbatterit som hade fyra volt. Två dagars mekande och en vandring upp på berget var motorn igång igen och vi kunde segla vidare till Kitts.

Första dagarna på Kitts låg vi helt ensamma innanför ett rev utanför en liten by. Fint tyckte vi gick till polisen för att klandera in trots att vi visste att det var fel hamn men enligt dem skulle det gå bra eftersom vi skylde på motorproblem. Tullmannen som leta upp oss på gatan delade dock inte den uppfattningen och tog med sig kapten. Gott tyckte vi dom var kvar och åkte ut till båten för att snorkla. Andra dagen i vår vik spenderade vi genom att bara njuta av livet snorkla lite för att avsluta den med att grilla lobster som fiskarn kom och sålde vid båten. Han var nöjd då vi betala 150kr för fyra fina lobstrar eftersom samma kille guidat oss runt i byn dagen innan skicka vi med fyra öl. Dagen fick ett fint slut men vara inte så länge då vi vakna mitt i natten av att det var betydligt mer vågor än beräknat så efter en mycket tidig morgon lyckades vi trixa ut oss och åka till andra sidan ön där vi befinner oss nu.

Vh// Sebastian

Första veckorna på Aurora

Nu har jag varit ombord på Aurora tre veckor. Under dessa tre veckor har vi hunnit med att hitta på lite saker. Det började med att vi var i Marigot på den franska sidan av st. Maarten, roligt då den skiljer sig en hel del från den holländska sidan. Där efter gav vi oss av på en kort dagsegling över till Anguilla som skiljer sig en del från Maarten. På anguilla är det mer likt de karibiska öarna med inte så mycket kommersiellt och amerikaniserat. Som de försiktiga svenskar vi är smög vi in i ankringsviken smidigt mellan alla båtar utan att någon märkte oss. Sen blev det andra bullar samtidigt som ankaret föll hoppa dinge med kapten i vattnet påväg mot costoms samtidigt som resten hoppa i vattnet för att bada. Badandet övergick strax emot att hoppa från masten sådär lagom högljudda. När väl kapten var tillbaka försökte tända eld på båten när vi skulle grilla burgare som avnjöts tillsammans med karibisk mängd rom. Lagom rom marinerade blev det dingetur ala flyktingbåt till strandklubben för party kanske inte jätte bra på navigera råka det bli ett ärovarv runt grannens båt.

Vh// Sebastian

Frame i Karibien!

Efter ett halvår hemma på land sedan seglingen till Karibien lämnades Sverige för att åka tillbaka till Karibien och segla lite igen. Dock denna gången fick det bli flyg efter som Albatross har lämnat mig. Efter en tjugonio timmars resa från Sverige har det flugits fjorton timmar, sovits fyra timmar i en stol, setts två och en halv film och landat tre gånger tills vi kom till rätt flygplats. Men nu framme på St Maarten och ombord på Aurora som ska vara mitt hem i några veckor.

Första dagarna har gått i sann seglar stil, har varit uppe på kullen och kollat in den lilla borgen samt spanat efter ”the green flash” i solnedgången. Hunnit med en tur till huvudstaden för att fixa badkläder och få titta på alla kryssningsturister som yr omkring och ser till att ön fungerar. Till sist har det även hunits med att spendera en dag på stranden med lite bad och tydligen lite för mycket sol, så istället för att gå runt som snömannen har jag nu blivit en vandrande stoppskylt.

Tills nästa gång, ha det toppen!

//Sebastian

Förändring på Bloggen

Så här ett halvår efter att man kommit hem efter seglingen och ser att det fortfarande finns intresse på bloggen, skapas en känsla att det inte går att överge alla er som smiter in och tittar på bloggen då och då. Där av har beslutet tagits att fortsätta blogga men att ändra nischen lite på bloggen från att bara handla om Karibien seglingen till att handla om det resor och äventyr som jag hittar på. Så när det är dags för resa kommer jag att skriva och berätta om den här samt visa bilder så hoppas att ni finner detta intressant och försätter följa Gramadies resa runt jorden.

Vh// Sebastian

Albatross I hemmahamn!

Äntligen ett inlägg! Med facit i hand kan vi nu säga att segla och bo på en segelbåt är mycket mindre stressigt än livet i land. Efter hemkomst kan vi nu tänka tillbaka och inse hur bra det var, nog var det trångt, dåligt väder och motgångar. Livet på en båt (när man har bott in sig) är mycket enklare än livet i land, helt plötsligt behöver man tänka på saker som bostad, jobb, studier osv…

Som ni förstår har vi nu efter 362 dagar till havs flyttat iland igen åtminstone för ett tag, man vet aldrig hur länge man klarar av att hålla sig innan det blir nya äventyr igen.

Sista biten hem gick inte förbi utan att det blev lite äventyr på vägen. Efter vi kommit genom slussen tillsammans med en hel hög stora lastfartyg la vi till i precis innanför slussen i Brünsbuttel där vi möte Byvind en Marieholm 32S (nästan likadan som vår Albatross) för att dela med oss av våra erfarenheter då de är påväg åt andra hållet. I samma hamn blev det även återträff med gamla vänner få Bri som inte har haft den roligaste resan genom Europa och varit fast där sedan ett par dagar. Då varken deras inombordsmotor eller den nyinköpta utombordaren hade de lite problem att ta sig genom kanalen då man inte får segla genom den. Dagen där på kunde de med hjälp av vår dingemotor börja ta sig genom kanalen, en B31 gör faktiskt 3 knop med 6hk (1979). Men trots försprång var vi rätt snart ikapp dem och efter ett gemensamt beslut band vi en tamp mellan båtarna så vi tillsammans kunde göra 5 knop.

Det var riktigt kul att vi fick med oss dem hela vägen till Kiel då där låg ytterligare två gamla bekanta båtar och i sann långseglar anda han vi knappt sätta foten på bryggan innan det fanns öl i handen. Det var riktigt kul att få träffa gamla seglar vänner och åter igen segla lite tillsammans. Tillsammans med två av båtarna segla vi upp till Fehmarn kanske mer känt som Burg för att fylla på ölförrådet. Efter en dags shopping skildes vi åt då vi skulle till olika sidor av Sverige.

Att landstiga i Helsingborg som blev vårt första stopp i Sverige var speciellt. Varje gång jag gick av båten kom tanken ”O en svensk båt vad kul de kan vi gå och hälsa på” dock strax därpå kom verkligheten ikapp. Det fanns ju massa svenska båtar. Efter ett kort stop i Halmstad seglade vi upp mot hemmahamnen i Varberg där vi på minuten lyckades passera genom hamnbryttarna på sagd tid.

Nu åter hemma igen är det kul att tänka tillbaka och fundera över vad som vart mer eller mindre bra och när tiden räcker till kommer vi presentera våra tankar här på bloggen så hål ögonen öppna.

// Kapten på Albatross

Nordsjön

Då var det klart med Nordsjön för den här gången imorgon åker vi in i nord ostsee kanal (Kiel kanalen). Från England seglade vi över till Ijumidien i Holland och vidare in till Amsterdam där Erica mönstra på båten igen för att segla med sista biten till Sverige.

I Amsterdam hade vi fått tips om Sixhaven som skulle vara en bra hamn när till centrum, men det nämndes att det ofta var överfullt i den. Det stämde rätt bra då vi la till som den tredje sista båten för dagen och fick ligga tillsammans med två andra båtar mellan de vanliga platserna.

Efter en dag i Amsterdam var det beslutat att vi skulle åka Staande mastroute mot Tyskland istället för att segla på utsidan. Det var ett riktigt bra alternativ då utsidan av Tyskland och Holland inte är så roliga att segla utmed. När man är lite lat och inte orkar räkna och passa tidvatten blir det ett par distans att segla ut för att komma till fritt vatten, så då passa kanalen bättre.

Att åka Staande mastroute var riktigt kul, bitvis var det som att köra stads trafik för att sedan komma ut på landet och mata kosorna från båten. Det är ett bra alternativ om man har tiden för det då det tar lite längre tid än att segla utanför. Vi lämna kanalerna vid Lauwersmeer för att segla ut till Helgoland som vi trodde var en liten ö där det inte fanns så mycket mer än fin natur. Men så var inte fallet det visa sig vara en liten turistö där det gick att köpa parfym, sprit och tobak skattefritt. Trevligt tyckte vi och killen i affären som undra om det inte fanns någon sprit i Sverige.

Nu när det är så nära till att vi kommer hem kan vi nämna att vi planerar att angöra Varberg Getterön lördag den andre augusti, närmare bestämt vid 15:00 för att vara exakta. Det ska nämnas att en god sjöman kommer när han kan så det kan hända att det blir någon timme +/-. Vid detta tillfälle är tanken att de som skulle vilja fira kaptenens 30årsdag i efterskott är välkomna men även de som vill prata långsegling eller bara säga hej är även välkomna. Det kommer bjudas på lättare fika och för de som är sugna på att grilla finns det tillgång till grill.

Ses snart! //Kapten på Albatross

p.s Det finns risk att det kan bli en sen kväll för de som orkar. d.s

Englands sydkust

Det har varit en annorlunda veckas segling jämför med de tidigare månaderna, att kunna vänta in fina väder luckor och gå in till hamn varje kväll om lusten faller på. Samtidigt är det intressantare när vi seglar då det alltid finns minst en båt inom synhåll, behov av att väja för grund och ibland finns det inget vatten att segla i när tidvattnet får för sig att åka på utflykt.

Sedan vi anlände England för ca en vecka sedan har vi hunnit kolla in några platser på Englands sydkust. Första dagarna var vi i Falmouth vilket vi hört skulle vara en hamn är många ligger och förbereder för att segla söderut. Efter tre dagar insåg vi att vi var de enda långseglarna i hamnen så vi besluta att glida vidare över till Plymouth för att se om det hade ändrat sig sedan vi var där sist, men det var sig likt.

Då vi fick höra att det fanns gamla bekanta långseglare i trakterna blev vi sugna på ett möte, av mot Southampton där de enligt uppgift låg och njöt av ale som man inte kan missa när man är i England. Istället för att tajma in så vi kunde mötas upp han de dra vidare vilket gav oss möjlighet att se över garderoben göra ett försök att börja anpassa den för livet i land.

En shoppingdag senare passa vi på att hänga på tidvattnet till havs, väl ute kom en fin vind tillsammans med ström mot öster. Kanon bra! så vi segla iväg i sju knop mot Dover, lagom till solnedgången avtog vind och ström så vi gled fram lite försiktigt under natten tills solen kom tillbaka med vind och ström så vi kunde fortsätta mot Dover i sju knop igen.

Så igår blev det ett kärt återseende av Panta-Rhei under en pubrunda. Det var riktigt roligt att utbyta erfarenheter hur det varit på vägen över och diskutera planer för resten av vägen hem. Idag ska vi göra ett försök att kolla in Dover slott och kalkstens klipporna innan vi ska ge oss av imorgon mot nya länder och äventyr.

//Kapten på Albatross