East Caribbean klart!

Efter en lite stökig lång segling med kryss kom vi samtidigt som mörkret fram till Montserrat som blir det sista landet att besöka av East Caribbean för mig och Jakob. Klart de finns lite småöar som inte blivit besökta men någonstans får man skapa en gräns så att vi kan fira att vi besökt alla.

Seglingen var som tidigare nämnt lite stökig, upp vid fyra för att hinna innan det blir mörkt (vilket aldrig blir så) gav vi oss av till en början lugn segling. När öns skydd mot vågor försvann blev det lite speciellt, jag som sluppit först vakten hade precis somnat blev med besked väckt av tre flaskor rom och en madrass kom farande. Madrassen var inte så farlig och avlägsnades snabb med en nyvaken armsving, gotta ner mig igen samtidigt som det kändes blött vid fötterna och doften av rom spred sig. Som seglare kom tanken ”mmm rom, vad gott” tyvärr tyckte nog flaskorna jag druckit för lite då de hade valt att servera mig än. Deras val av is fall mig dock inte i tycke då det var lite för vasst för min smak.

Idag har vi efter diskussion med vår ”guide” fått ner priset på en tur runt ön från 100us (ca:260ec) till 80ec men efter den fina turen han gav oss gav vi 100ec. Det var ju trots allt en riktigt fin tur där vi besökte delar som tidigare varit avstängda pga vulkanutbrottet 2007, där de 2/3 delar av öns befolkning valde att lämna ön efter att de övergett sina hem. Idag är nästan halva ön fortfarande avstängd då vulkanen fortfarande har aktivitet. Resten av dagen blir det att chilla lite och ta det lugnt inför morgondagens segling till Guadeloupe.

Vh//Sebastian

Kitts & Nevis

Efter flytten runt Kitts till en ny ankring tyckte vi att det var kanon bra på vårt nya ställe där det inte gunga så mycket, speciellt inte när vi ansträngt oss såpass med att lägga ut ett akterankare. Eftersom seglingen runt ön inte tog så lång tid kunde vi åka in till land för att äta middag efter att vi som riktigt seglare tagit ett nakendop från båten. Badande gick fort då doften av grillad kyckling leta sig hela vägen ut till båten, så kort där efter var vi land för att lokalisera kycklingen.

Andra dagen visa det sig att det kunde gunga minst lika bra på den sidan ön med, fast bestämda gav vi oss av till land för att åka på tur runt ön. Rundturen blev inte som planerat med fri tillgång på rom Cola men tur var väl det då vi nu kommer ihåg hur ön såg ut. Likt många andra öar i Karibien fanns här många sockerfabriker som blivit nerlagda då socker produktionen flyttat till Sydamerika, vi kollade in en av ruinerna från fabrikerna som skilde sig från de andra då den drev av vattenkraft till skillnad från vindkraft. Ruinen i sig var nog inte det bästa eftersom vilda apor jämte fånga vår uppmärksamhet mer. Utöver aporna besökte vi fästning förlagd på ett berg, kändes som den perfekta platsen för att försvara en ö, dock har ön och fästningen byt nationalitet ett par gånger.

Väl tillbaka lite trötta efter dagens utflykt fanns vi någon som vsr mycket mer trött, dingen hade tappat all sin spänst och såg mer ut som en påse fast knuten i en brygga. En suck senare hade vi raggat skjuts ut till båten med en racerbåt så vi kunde omplacera oss in i marinan då vi tröttnat på gungande och blötta dingeturer.

Middag fick bli på samma ställe som dagen innan med några efterföljande rompunch när vi fick sällskap av en man som tyckte sig känna igen oss från båten utanför. Vi stod på oss och tyckte han sannolikt tagit fel, speciellt när han ville stena de killarna som badat nakna från en båt utan några flickor. Det var tydligen absolut inget som skulle försiggå tyckte han bestämt.

Under tiden vi vart på Kitts & Nevis har det varit val, spännande att se hur ett annat land gör när det är val. En intressant sak var att på valdagen är det inte tillåtet att sälja alkohol en lite speciell regel tyckte vi som törstande seglare. Precis när valet var av gjort och det blivit en ny regering segla vi över till Nevis.

Två dagar på Nevis har vi hunnit med att kolla in ön, badat i en varm källa och varit på party för att se den nya premiärministern. Att bada i varma källor brukar ofta var ett trevligt inslag men det var på gränsen till jobbigt, att i 30 grader och sol gå ner i en pool (Bäck) som håller strax över 100grader farenheit var lite varmare än ett riktigt varmt badkar.

Nu är det snart dags att gå upp igen för att segla vidare innan solen går upp. Ska försöka lägga upp lite bilder snart!

Vh/ Sebastian

Saba och Statia

Efter några dagars utforskande av Anguilla gav vi oss av mot Saba, ön som inte är så båtvänlig då 99% av deras kust består av 50 meters stup från vattnet upp till land. På Saba hyrde vi en taxi för att kolla in ön som har fyra vägar så det borde inte ta så jätte lång tid kan man tycka. Men ska man kolla in världen kortaste landningsbana för kommersiellt flyg, gå på vandring upp på Hollands högsta berg och se deras universitet går tiden. Höjdpunkten blev när vi boka dyk/dykkurs till dagen efter. Dagen börja med att vi fick lära oss utrustningen i en pool för att på eftermiddagen för första gången i mitt liv testa att dyka. Det var en spännande upplevelse och samtidigt lite läskigt.

Efter Saba var vi tillbaka en sväng på st. Maarten för att byta delar ur besättningen innan vi segla ner till Statia. Seglingen till Statia gick fint fram tills vi skulle lägga till då motorn inte ville starta, tur i oturen var vi tre seglare som inte var helt ute o seglade så vi lyckades lägga till utan problem på första försöket. Inför våra grannar såg det ut som att vi inte gjort annat. Glada i vår fina tillläggning glömde vi stänga av tändningen på motorn vilket vi märkte dagen efter när vi skulle lösa problemet. Steg ett blev att ladda upp startbatterit som hade fyra volt. Två dagars mekande och en vandring upp på berget var motorn igång igen och vi kunde segla vidare till Kitts.

Första dagarna på Kitts låg vi helt ensamma innanför ett rev utanför en liten by. Fint tyckte vi gick till polisen för att klandera in trots att vi visste att det var fel hamn men enligt dem skulle det gå bra eftersom vi skylde på motorproblem. Tullmannen som leta upp oss på gatan delade dock inte den uppfattningen och tog med sig kapten. Gott tyckte vi dom var kvar och åkte ut till båten för att snorkla. Andra dagen i vår vik spenderade vi genom att bara njuta av livet snorkla lite för att avsluta den med att grilla lobster som fiskarn kom och sålde vid båten. Han var nöjd då vi betala 150kr för fyra fina lobstrar eftersom samma kille guidat oss runt i byn dagen innan skicka vi med fyra öl. Dagen fick ett fint slut men vara inte så länge då vi vakna mitt i natten av att det var betydligt mer vågor än beräknat så efter en mycket tidig morgon lyckades vi trixa ut oss och åka till andra sidan ön där vi befinner oss nu.

Vh// Sebastian

Första veckorna på Aurora

Nu har jag varit ombord på Aurora tre veckor. Under dessa tre veckor har vi hunnit med att hitta på lite saker. Det började med att vi var i Marigot på den franska sidan av st. Maarten, roligt då den skiljer sig en hel del från den holländska sidan. Där efter gav vi oss av på en kort dagsegling över till Anguilla som skiljer sig en del från Maarten. På anguilla är det mer likt de karibiska öarna med inte så mycket kommersiellt och amerikaniserat. Som de försiktiga svenskar vi är smög vi in i ankringsviken smidigt mellan alla båtar utan att någon märkte oss. Sen blev det andra bullar samtidigt som ankaret föll hoppa dinge med kapten i vattnet påväg mot costoms samtidigt som resten hoppa i vattnet för att bada. Badandet övergick strax emot att hoppa från masten sådär lagom högljudda. När väl kapten var tillbaka försökte tända eld på båten när vi skulle grilla burgare som avnjöts tillsammans med karibisk mängd rom. Lagom rom marinerade blev det dingetur ala flyktingbåt till strandklubben för party kanske inte jätte bra på navigera råka det bli ett ärovarv runt grannens båt.

Vh// Sebastian

Frame i Karibien!

Efter ett halvår hemma på land sedan seglingen till Karibien lämnades Sverige för att åka tillbaka till Karibien och segla lite igen. Dock denna gången fick det bli flyg efter som Albatross har lämnat mig. Efter en tjugonio timmars resa från Sverige har det flugits fjorton timmar, sovits fyra timmar i en stol, setts två och en halv film och landat tre gånger tills vi kom till rätt flygplats. Men nu framme på St Maarten och ombord på Aurora som ska vara mitt hem i några veckor.

Första dagarna har gått i sann seglar stil, har varit uppe på kullen och kollat in den lilla borgen samt spanat efter ”the green flash” i solnedgången. Hunnit med en tur till huvudstaden för att fixa badkläder och få titta på alla kryssningsturister som yr omkring och ser till att ön fungerar. Till sist har det även hunits med att spendera en dag på stranden med lite bad och tydligen lite för mycket sol, så istället för att gå runt som snömannen har jag nu blivit en vandrande stoppskylt.

Tills nästa gång, ha det toppen!

//Sebastian

Förändring på Bloggen

Så här ett halvår efter att man kommit hem efter seglingen och ser att det fortfarande finns intresse på bloggen, skapas en känsla att det inte går att överge alla er som smiter in och tittar på bloggen då och då. Där av har beslutet tagits att fortsätta blogga men att ändra nischen lite på bloggen från att bara handla om Karibien seglingen till att handla om det resor och äventyr som jag hittar på. Så när det är dags för resa kommer jag att skriva och berätta om den här samt visa bilder så hoppas att ni finner detta intressant och försätter följa Gramadies resa runt jorden.

Vh// Sebastian