Saba och Statia

Efter några dagars utforskande av Anguilla gav vi oss av mot Saba, ön som inte är så båtvänlig då 99% av deras kust består av 50 meters stup från vattnet upp till land. På Saba hyrde vi en taxi för att kolla in ön som har fyra vägar så det borde inte ta så jätte lång tid kan man tycka. Men ska man kolla in världen kortaste landningsbana för kommersiellt flyg, gå på vandring upp på Hollands högsta berg och se deras universitet går tiden. Höjdpunkten blev när vi boka dyk/dykkurs till dagen efter. Dagen börja med att vi fick lära oss utrustningen i en pool för att på eftermiddagen för första gången i mitt liv testa att dyka. Det var en spännande upplevelse och samtidigt lite läskigt.

Efter Saba var vi tillbaka en sväng på st. Maarten för att byta delar ur besättningen innan vi segla ner till Statia. Seglingen till Statia gick fint fram tills vi skulle lägga till då motorn inte ville starta, tur i oturen var vi tre seglare som inte var helt ute o seglade så vi lyckades lägga till utan problem på första försöket. Inför våra grannar såg det ut som att vi inte gjort annat. Glada i vår fina tillläggning glömde vi stänga av tändningen på motorn vilket vi märkte dagen efter när vi skulle lösa problemet. Steg ett blev att ladda upp startbatterit som hade fyra volt. Två dagars mekande och en vandring upp på berget var motorn igång igen och vi kunde segla vidare till Kitts.

Första dagarna på Kitts låg vi helt ensamma innanför ett rev utanför en liten by. Fint tyckte vi gick till polisen för att klandera in trots att vi visste att det var fel hamn men enligt dem skulle det gå bra eftersom vi skylde på motorproblem. Tullmannen som leta upp oss på gatan delade dock inte den uppfattningen och tog med sig kapten. Gott tyckte vi dom var kvar och åkte ut till båten för att snorkla. Andra dagen i vår vik spenderade vi genom att bara njuta av livet snorkla lite för att avsluta den med att grilla lobster som fiskarn kom och sålde vid båten. Han var nöjd då vi betala 150kr för fyra fina lobstrar eftersom samma kille guidat oss runt i byn dagen innan skicka vi med fyra öl. Dagen fick ett fint slut men vara inte så länge då vi vakna mitt i natten av att det var betydligt mer vågor än beräknat så efter en mycket tidig morgon lyckades vi trixa ut oss och åka till andra sidan ön där vi befinner oss nu.

Vh// Sebastian